Osoblaha, 7. 9. 2024 – V osoblažském parku se uplynulou sobotu sešli milovníci jídla a pití v rámci Gastrofestivalu „Ochutnej Osoblažsko“. V rámci letošního 13. ročníku soutěžilo 17 soutěžních týmů z 10 obcí mikroregionu Osoblažsko a nabídli návštěvníkům 22 soutěžních pokrmů. Cenu poroty v hlavním jídle si odnesl tým obce Bohušov – Jana a Jan Koloniční, cenu návštěvníků obdržel tým obce Rusín - Radek a Jitka Bezděčíkovi .
Osoblažsko je příhraniční oblastí v Moravskoslezském kraji obklopené Polskem. Po 2. světové válce byl tento mikroregion dosídlen nejen obyvateli z Českého a Slovenského vnitrozemí, ale na Osoblažsku se usídlily i jiné komunity, např. z Řecka. Noví obyvatelé sebou přinesli své zvyky a obyčeje, ale také svá jídla a oblíbené nápoje. Myšlenka uspořádat gastrofestival se tak dlouho nabízela a Mikroregion – Sdružení obcí Osoblažska, jehož členy jsou obce a města Osoblažska a Albrechticka se toho před 13 lety ujal.
„Každoročně navštíví gastrofestival přes 1.000 návštěvníků a úroveň soutěžních stánků se každým rokem zvyšuje. S klidným srdcem mohu říci, že některé stánky aspirují na úroveň profesionálních gastro týmů z Prahy, Brna či Ostravy“, přiblížil soutěžící stánky předseda mikroregionu Jan Bezděk. Návštěvníci gastrofestivalu měli možnost vyjma soutěžních specialit ochutnat i další speciality jako byly různé guláše, buřty na pivu, langoše, klobásy, polévky a na své si přišli i milovníci sladkých jídel.
Soutěž byla rozdělena do tří kategorií – hlavní jídla, sladká jídla a cena návštěvníků. „Všechna jídla ochutnala desetičlenná porota a ocenila vždy tři pokrmy. Návštěvníci při vstupu obdrželi ke vstupence hlasovací žetonek, který vhodili podle svých preferencí do označené hlasovací nádoby a dali tak hlas stánku, který je zaujal například nejchutnějším jídlem, výzdobou nebo originalitou servírování“, popisuje manažerka mikroregionu Petra Řezníčková Kunovská systém soutěže gastrofestivalu. V areálu gastrofestivalu našli návštěvníci také stánek s vínem a burčákem, zmrzlinový krámek, atrakce pro děti v podobě skákacích hradů, malování na obličej, jízdě na konících a stánku Slezské diakonie, stánku Hematologicko-transfúzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě – odběrné místo Krnov a stánky lokálních výrobců jídel, nápojů a rukodělných výrobků.
A jak letošní ročník dopadl? Vítězem se stal tým obce Bohušov – Jana a Jan Koloniční se svou pochoutkou Zvěřina z lupu Hotzenplotze, nočky a zelí z červené řepy s brusinkami a mimo věcných cen obdržel putovní pohár gastrofestivalu. Vítězem ve sladkých jídlech se stal tým Obce Dívčí Hrad – Jan Pavlíček a Jana Sulková s Memlou a cenu návštěvníků si letos odnesl tým Obce Rusín – Radek a Jitka Bezděčíkovi . „Chtěla bych moc poděkovat všem soutěžním týmům, kterých letos bylo 17, děkuji organizátorům a starostům obcí za přípravu areálu a propagaci festivalu a děkuji porotě za jejich odvahu ochutnat všech 22 soutěžních pokrmů“ uzavírá Řezníčková Kunovská. Další ročník gastrofestivalu se uskuteční opět za rok první sobotu v září, tj. 6. 9. 2025.
Více informací:
Mgr. Petra Řezníčková Kunovská
manažerka mikroregionu
tel.: 776 216 700
Jindřichov čp. 58
793 83 Jindřichov
Pondělí: 07:30 - 11:30, 13:00 - 17:00
Středa: 07:30 - 11:30, 13:00 - 16:00
Čtvrtek: 07:30 - 11:30, 13:00 - 15:00